Vitaminlerin vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olmak için farklı görevleri vardır. C, A ve D vitaminlerinin düşük seviyelerde olması genel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Hatta bazı vitaminlerin eksiklikleri kanser gibi ciddi hastalıkların riskini artırabilir.
Belirli vitamin eksiklikleri kanser riskinin arttığına işaret edebilir. C, A ve D vitaminlerinin düşük seviyeleri ve eser mineral selenyum, mide, yemek borusu, akciğerler, meme, prostat ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli kanserler geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Vücut her zaman vitamine ihtiyaç duyar. Vücudun ihtiyacı olan vitamini besinler yoluyla karşılayabilirsiniz.
Vitaminlerin vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olmak için farklı görevleri vardır. Bazı vitaminler enfeksiyonlara direnmenize ve sinirlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olurken, diğerleri vücudunuzun yiyeceklerden enerji almasına veya kanınızın düzgün şekilde pıhtılaşmasına yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, yetersiz miktarda vitamin tüketimi kanser ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
C vitamini için başka bir isim olan askorbik asit, güçlü antioksidan özelliklere sahip suda çözünen bir vitamindir. Bağışıklık tepkisi, yara iyileşmesi ve kolajen oluşumu için gereklidir.
Özellikle yemek borusu, mide ve akciğer kanserleri olmak üzere bazı malignitelerin daha yüksek riski, daha düşük C vitamini alımıyla ilişkilendirilmiştir.
Yağda çözünen A vitamini, hücresel gelişim, immünolojik tepki ve görme için gereklidir. Retinoid olarak bilinen aktif A vitamini formları, hücre gelişimi için gereklidir. Araştırmalar, A vitamini eksikliğinin mide, yemek borusu ve akciğerler de dahil olmak üzere bazı kanser türlerinin gelişme şansını artırabileceğini göstermiştir.
Yağda çözünen D vitamini, bağışıklık sistemi işlevi, kemik sağlığı ve kalsiyum metabolizması için gereklidir. Dünya çapında insanların büyük bir yüzdesi, özellikle güneş ışığına az maruz kalan veya yetersiz gıda tüketen bölgelerde D vitamini eksikliğinden muzdariptir. Birçok çalışmada düşük D vitamini seviyelerinin, diğer malignitelerin yanı sıra meme, prostat, kolorektal ve pankreas kanserleri geliştirme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
2011 yılının başlarında yapılan bir çalışmada, kanserli 160 erkek ve kadına bakan araştırmacılar, kan örnekleri yoluyla D vitamini düzeylerini değerlendirdi.En sık konulan tanılar meme, prostat, akciğer, tiroid ve kolorektal kanserlerdi. Örneklerin yüzde 42’sinde D vitamini eksikliği vardı.
Antioksidan özelliklere sahip bir eser mineral olan selenyum, hücreleri oksidatif hasara karşı savunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için gereklidir. Selenyum eksikliği, diğer kanserlerin yanı sıra cilt, akciğer, prostat ve kolorektal kanserleri geliştirme şansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Vitamin ihtiyacını besinler yoluyla karşılamanız önemlidir. Herhangi bir uzmana danışmadan bilinçsizce takviye vitaminler kullanmayın.